Odmieniony "mielony" z tuńczyka...
Składniki (na min. 6 kotletów):
- 300g tuńczyka (świeżego lub z puszki)
- 500g czerwonych ziemniaków
- 1 jajko
- 1/3 szklanki sera feta
- 1/3 szklanki posiekanej czerwonej cebuli
- 1 łyżka oliwy z oliwek (opcjonalnie)
Sos:
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka koperku
- szczypta soli morskiej i pieprzu
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzej do 200°C.
2. Umyj ziemniaki i umieść je na blasze, piecz ok. 45 minut, aż będą miękkie, aby łatwo można było rozgnieść je widelcem lub zblendować.
3. Rozdrobnij i wymieszaj wszystkie składniki. Jeśli masa jest zbyt luźna dodaj trochę bułki tartej
lub płatków owsianych, aby ciasto było solidne a jednocześnie plastyczne.
4. Nabieraj małe garści ciasta i formuj kotlety równej wielkości. Uważaj, aby nie były zbyt duże,
ponieważ mogą się rozpadać na patelni.
5. Patelnię (z nieprzywierającą warstwą) umieść na średnim ogniu i opcjonalnie polej z oliwą,
dobrze rozgrzej.
6. Kotlety smaż ok. 4-5 minut z każdej strony, aż krawędzie nabiorą złotego koloru.*
Pamiętaj, aby upewniać się, że kotlety nie przywarły do patelni.
7. Podawaj gorące.
* W przypadku, gdy kotlety są zbyt miękkie by je przewracać, polecamy umieścić patelnię
(jeśli to możliwe) w piekarniku (200°C) na ok. 15 minut lub do momentu, aż brzegi będą zarumienione.
Makroskładniki w 1 kotlecie:
203 kalorii / 16g białka / 17g węglowodanów / 1g cukru / 8g tłuszczu / 2g błonnika
Smacznego! M24
Źródło: Odmienione "mielone"
1
( 1 )
26 października 2015 12:19:03 przez fitgirl
Skomentuj (0)
Dodaj do ulubionych
Podobne
zgłoś
Zobacz więcej
16
( 48 )
2019-07-25 17:32:34 przez fitgirl
Skomentuj (0)
Dodaj do ulubionych
Podobne
54
( 65 )
2019-07-25 17:32:32 przez fitgirl
Skomentuj (0)
Dodaj do ulubionych
Podobne
28
( 41 )
2019-07-25 17:32:29 przez fitgirl
Skomentuj (0)
Dodaj do ulubionych
Podobne
44
( 70 )
2019-07-25 17:32:27 przez fitgirl
Skomentuj (0)
Dodaj do ulubionych
Podobne