Czy wysokokaloryczne składniki mogą być zdrowe?
Wiele osób dbających o szczupłą sylwetkę eliminuje z diety składniki wysokokaloryczne. Pamiętać jednak należy, że wysokokaloryczne nie znaczy niezdrowe. Istnieje cała gama składników, które mimo tego,
że mają dość dużo kalorii to "nadrabiają" to zawartością korzystnych dla zdrowia składników. Jeśli dbamy o zbilansowaną dietę warto umieścić w niej również wysokokaloryczne produkty. Nie chodzi tu rzecz jasna o frytki czy kurczaki w panierce. Prezentujemy kilka składników, które mimo tego, że wysokokaloryczne,
są bardzo zdrowe.
Awokado, chociaż ma bardzo wysoką wartość energetyczną, to korzystnie wpływa na nasz organizm. Jest źródłem antyoksydantów, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz beta-karotenu.
Składniki awokado wspomagają naszą pamięć, a także pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL. Dietetycy zalecają spożywanie 1/2 awokado dziennie.
100g awokado to ok. 160 kcal
Ziemniaki także nie cieszą się dobrą sławą. Wbrew powszechnej opinii nie są aż tak wielka bombą kaloryczną. Ich indeks glikemiczny niestety wzrasta w trakcie obróbki termicznej. Ziemniaki są źródłem żelaza, błonnika i potasu. Dlatego warto spożywać je w postaci pieczonej.
100g ziemniaków to ok. 77 kcal
Migdały, orzechy oraz nasiona słonecznika także należą do wysokokalorycznych produktów.
Jednak dietetycy zalecają ich spożywanie, ze względu na dużą zawartość białka, błonnika, magnezu
i kwasu foliowego. Oczywiście wszystko z umiarem.
100g orzechów lub nasion to ok. 550 kcal
Pełnotłuste przetwory nabiałowe również nieczęsto goszczą na stołach osób dbających o figurę,
a przynajmniej tych, które ślepo wierzą w kalorie. Odtłuszczone produkty nabiałowe (sery, jogurty)
wbrew pozorom wcale nie są zdrowe. Odtłuszczenie nabiału nie pozwala na wchłanianie się z niego
cennych składników odżywczych takich jak wapń czy witamina D.
100g nieodtłuszczonego nabiału to ok. 150 kcal
Oliwa z oliwek to całe morze kalorii. Pamiętać jednak należy, że po pierwsze nie wypijamy jej szklankami,
a stosujemy jedynie jako dodatek, a po drugie – zawiera ona pozytywne jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Oliwa z oliwek ma właściwości przeciwzapalne, a także pozytywnie wpływa na rozwój kości.
100g oliwy z oliwek to 820 kcal
że mają dość dużo kalorii to "nadrabiają" to zawartością korzystnych dla zdrowia składników. Jeśli dbamy o zbilansowaną dietę warto umieścić w niej również wysokokaloryczne produkty. Nie chodzi tu rzecz jasna o frytki czy kurczaki w panierce. Prezentujemy kilka składników, które mimo tego, że wysokokaloryczne,
są bardzo zdrowe.
Awokado, chociaż ma bardzo wysoką wartość energetyczną, to korzystnie wpływa na nasz organizm. Jest źródłem antyoksydantów, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz beta-karotenu.
Składniki awokado wspomagają naszą pamięć, a także pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL. Dietetycy zalecają spożywanie 1/2 awokado dziennie.
100g awokado to ok. 160 kcal
Ziemniaki także nie cieszą się dobrą sławą. Wbrew powszechnej opinii nie są aż tak wielka bombą kaloryczną. Ich indeks glikemiczny niestety wzrasta w trakcie obróbki termicznej. Ziemniaki są źródłem żelaza, błonnika i potasu. Dlatego warto spożywać je w postaci pieczonej.
100g ziemniaków to ok. 77 kcal
Migdały, orzechy oraz nasiona słonecznika także należą do wysokokalorycznych produktów.
Jednak dietetycy zalecają ich spożywanie, ze względu na dużą zawartość białka, błonnika, magnezu
i kwasu foliowego. Oczywiście wszystko z umiarem.
100g orzechów lub nasion to ok. 550 kcal
Pełnotłuste przetwory nabiałowe również nieczęsto goszczą na stołach osób dbających o figurę,
a przynajmniej tych, które ślepo wierzą w kalorie. Odtłuszczone produkty nabiałowe (sery, jogurty)
wbrew pozorom wcale nie są zdrowe. Odtłuszczenie nabiału nie pozwala na wchłanianie się z niego
cennych składników odżywczych takich jak wapń czy witamina D.
100g nieodtłuszczonego nabiału to ok. 150 kcal
Oliwa z oliwek to całe morze kalorii. Pamiętać jednak należy, że po pierwsze nie wypijamy jej szklankami,
a stosujemy jedynie jako dodatek, a po drugie – zawiera ona pozytywne jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Oliwa z oliwek ma właściwości przeciwzapalne, a także pozytywnie wpływa na rozwój kości.
100g oliwy z oliwek to 820 kcal
Źródło: Czy wysokokaloryczne składniki mogą być zdrowe?
3
( 3 )
23 grudnia 2014 01:20:34 przez fitgirl
Skomentuj (0)
Dodaj do ulubionych
Podobne
zgłoś
Zobacz więcej
16
( 48 )
2019-07-25 17:32:34 przez fitgirl
Skomentuj (0)
Dodaj do ulubionych
Podobne
54
( 65 )
2019-07-25 17:32:32 przez fitgirl
Skomentuj (0)
Dodaj do ulubionych
Podobne
28
( 41 )
2019-07-25 17:32:29 przez fitgirl
Skomentuj (0)
Dodaj do ulubionych
Podobne
44
( 70 )
2019-07-25 17:32:27 przez fitgirl
Skomentuj (0)
Dodaj do ulubionych
Podobne