Dietetyczny karp w migdałach...
Karp w migdałach jest zdrowy mimo dość sporej ilości kalorii (głównie przez dodanie migdałów).
Migdały są kaloryczne, lecz są to tzw. zdrowe kalorie, dlatego warto włączyć je do swojej diety.
Tradycyjnie karpia w migdałach smaży się na patelni, jednak w tej wersji podpieczemy go bez dodatku tłuszczu na pergaminie do pieczenia. Danie będzie zdecydowanie bardziej zdrowe, a równie smaczne.
W ten sposób można przyrządzić również mintaja lub dorsza.
Z podanych składników otrzymasz osiem małych porcji po 200 kcal.
Składniki:
- 700 g fileta z karpia
- 100 g płatków migdałowych
- 1 jajko
- 50 g mąki
- sok z cytryny
- sól, pieprz świeżo mielony
Przygotowanie:
1. Karpia podziel na osiem części, skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem, wstaw do lodówki na
3 godziny.
2. Po 3 godzinach wyjmij karpia, obtocz każdy kawałek w mące, następnie w jajku i płatkach migdałowych.
3. Piecz (na pergaminie do pieczenia) w temp. 180°C przez 15 min, następnie obróć i piecz kolejne 15 min.
Mimo diety nie musisz rezygnować ze swoich ulubionych dań świątecznych. Wystarczy tylko trochę przerobić tradycyjne przepisy i cieszyć się pyszną kolacją wigilijną.
Karp w migdałach jest zdrowy mimo dość sporej ilości kalorii (głównie przez dodanie migdałów).
Migdały są kaloryczne, lecz są to tzw. zdrowe kalorie, dlatego warto włączyć je do swojej diety.
Tradycyjnie karpia w migdałach smaży się na patelni, jednak w tej wersji podpieczemy go bez dodatku tłuszczu na pergaminie do pieczenia. Danie będzie zdecydowanie bardziej zdrowe, a równie smaczne.
W ten sposób można przyrządzić również mintaja lub dorsza.
Z podanych składników otrzymasz osiem małych porcji po 200 kcal.
Składniki:
- 700 g fileta z karpia
- 100 g płatków migdałowych
- 1 jajko
- 50 g mąki
- sok z cytryny
- sól, pieprz świeżo mielony
Przygotowanie:
1. Karpia podziel na osiem części, skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem, wstaw do lodówki na
3 godziny.
2. Po 3 godzinach wyjmij karpia, obtocz każdy kawałek w mące, następnie w jajku i płatkach migdałowych.
3. Piecz (na pergaminie do pieczenia) w temp. 180°C przez 15 min, następnie obróć i piecz kolejne 15 min.
Mimo diety nie musisz rezygnować ze swoich ulubionych dań świątecznych. Wystarczy tylko trochę przerobić tradycyjne przepisy i cieszyć się pyszną kolacją wigilijną.
Źródło: Dietetyczny karp w migdałach - 200 kcal
-1
( 1 )
17 grudnia 2014 19:46:58 przez fitgirl
Skomentuj (0)
Dodaj do ulubionych
Podobne
zgłoś
Zobacz więcej
16
( 48 )
2019-07-25 17:32:34 przez fitgirl
Skomentuj (0)
Dodaj do ulubionych
Podobne
54
( 65 )
2019-07-25 17:32:32 przez fitgirl
Skomentuj (0)
Dodaj do ulubionych
Podobne
28
( 41 )
2019-07-25 17:32:29 przez fitgirl
Skomentuj (0)
Dodaj do ulubionych
Podobne
44
( 70 )
2019-07-25 17:32:27 przez fitgirl
Skomentuj (0)
Dodaj do ulubionych
Podobne