Kapusta kiszona - skarbnica witamin
Zawiera bogactwo biopierwiastków jak: C, E , B, B2, B6, B3 , K, beta-karoten oraz pierwiastki mineralne jak: potas (227-266 mg), wapń (35-46 mg), magnez (8-23 mg), jest także bogatym źródłem błonnika, co jest ważne jeśli dbamy o linię. Kiszona kapusta, bo o niej mowa, zawiera bakterie kwasu mlekowego, dzięki czemu wspomaga równowagę kwasowo-zasadową organizmu. W starożytnym Rzymie stosowano ją w leczeniu płuc, wątroby, bezsenności, chorób przewodu pokarmowego: wrzodów, żołądka, jelita grubego, czy dwunastnicy. Jakie w takim razie kryje właściwości lecznicze?
• wzmacnia i odmładza nasz organizm;
• zwiększa wydolność mięśni;
• Dzięki witaminie B12 kapusta poprawia nasze samopoczucie, odświeża umysł, wzmacnia odporność na stres i ma korzystny wpływ na układ nerwowy;
• usprawnia pracę hormonu tarczycy, stabilizuje poziom cholesterolu, obniża ryzyko zmian miażdżycowych;
• zawiera silne antyoksydanty;
• działa leczniczo na pęcherzyk żółciowy, żylaki, śledzionę, wspomaga detoksykację;
• witamina B wspomaga dotlenienie organizmu;
• w 100g kapusty kiszonej znajduje się 16 mg witaminy C, która jest dobrym sposobem na przeciwdziałanie przeziębieniom,
• Zawarta w niej niacyna (witamina PP) doskonale wspomaga przemianę materii, a także wpływa na poprawę samopoczucia;
• liście kapuściane i mleczko tego warzywa pomagają w regeneracji tkanek, pomocne są przy leczeniu ran, syrop z kapusty łagodzi kaszel;
• potas usprawnia procesy gospodarki wodnej, wydalanie płynów i usprawnia pracę mięśnia sercowego;
WAŻNE! Kapustę kiszoną warto jeść z dodatkiem odrobiny oleju lnianego lub oliwy z oliwek. Tylko w ten sposób przyswoisz większą ilość witamin zawartych w kapuście (np.: K i E rozpuszczają się wyłącznie w tłuszczach). Dodaj do niej odrobinę orzechów włoskich, nerkowca, migdałów, pestek dyni, słonecznika lub sezamu - w zależności od gustu i możliwości. W ten sposób dostarczysz sobie jeszcze więcej wartości odżywczych i dodasz odrobinę energii, o walorach smakowych już nie wspominając. 100g takiej kapusty ma tylko 16 kcal.
Źródło: Zawiera bogactwo biopierwiastków jak: C, E , B, B2, B6, B3 , K, beta-karoten oraz pierwiastki mineralne jak: potas (227-266 mg), wapń (35-46 mg), magnez (8-23 mg), jest także bogatym źródłem błonnika, co jest ważne jeśli dbamy o linię. Kiszona kapusta, bo
0
( 0 )
04 grudnia 2014 19:34:30 przez admin
Skomentuj (0)
Dodaj do ulubionych
Podobne
zgłoś
Zobacz więcej
16
( 48 )
2019-07-25 17:32:34 przez fitgirl
Skomentuj (0)
Dodaj do ulubionych
Podobne
54
( 65 )
2019-07-25 17:32:32 przez fitgirl
Skomentuj (0)
Dodaj do ulubionych
Podobne
28
( 41 )
2019-07-25 17:32:29 przez fitgirl
Skomentuj (0)
Dodaj do ulubionych
Podobne
44
( 70 )
2019-07-25 17:32:27 przez fitgirl
Skomentuj (0)
Dodaj do ulubionych
Podobne