Ogólne wskazówki jak przygotować w domu batoniki proteinowe:
Krok 1
Wybierz swoją ulubiona odżywkę białkową w proszku (typu whey protein). Będzie potrzebna również mąka, ale taka którą można spożywać na surowo bez pieczenia – mąka kokosowa, migdałowa lub mąka z płatków owsianych.
Krok 2
Wymieszaj odżywkę z mąką oraz mlekiem (może być mleko krowie, sojowe, kokosowe). Możesz dodać także trochę masła orzechowego. Konsystencja ciasta nie może być zbyt rzadka, jeżeli możesz formować w rękach batoniki i ciasto się nie rozpływa to znaczy, że jest w porządku.
Krok 3
Uformuj z masy batoniki i układaj je na tacce lub talerzu wyłożonym folią spożywczą lub aluminiową (dzięki temu nie przykleją się do naczynia). Jeżeli ciasto jest zbyt suche dolej nieco mleka, a jeśli jest za płynne dodaj mąkę lub odżywkę w proszku.
Krok 4
Roztop trochę czekolady w miseczce nad parą, a następnie pokryj nią batoniki cienką warstwą. Najlepiej jeśli będzie to ciemna czekolada o wysokiej zawartości kakao (70-90%), która ma mniej cukru i więcej antyoksydantów. Dodatkowo batonik sam w sobie może być dosyć słodki, zatem gorzka czekolada zbilansuje jego smak.
Krok 5
Włóż talerz z batonikami do zamrażarki na ok. 30 minut i gotowe. Przygotowane batoniki najlepiej przechowywać w lodówce i spożyć w przeciągu kilku dni. Do batoników możesz również dodać ulubione dodatki, takie jak orzechy, rodzynki i inne suszone owoce, płatki lub wiórki kokosowe, płatki owsiane, otręby, pestki dyni, słonecznika czy sezam.
Przepisy:
Batonik kokosowo-waniliowy
Składniki:
½ szklanki odżywki białkowej w proszku o smaku waniliowym
¼ szklanki płatków kokosowych (ewentualnie mogą być wiórki)
¼ mąki kokosowej (mąkę i płatki kokosowe znajdzie w dziale z żywnością BIO)
¼ szklanki mleka
30 g roztopionej ciemnej czekolady (70-90% zawartości kakao)
Przybliżona wartość odżywcza jednego batonika (z podanych wyżej składników powinieneś uzyskać ok. 3 batoników średniej wielkości):
Wartość energetyczna: 212 kcal
Białko: 16,6 g
Węglowodany: 8,8 g
Tłuszcz: 13 g
Ostry batonik pomarańczowy
Składniki:
½ szklanki odżywki białkowej w proszku o smaku waniliowym
¾ szklanki zmielonych migdałów
¼ szklanki mąki kokosowej
¾ szklanki owoców goji (można zastąpić np. suszoną żurawiną)
¼ szklanki mleka kokosowego (lub zwykłego mleka)
1 łyżka stołowa esencji waniliowej
1 łyżka stołowa posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżeczka proszku chili
30 g roztopionej ciemnej czekolady (70-90% zawartości kakao)
Przybliżona wartość odżywcza jednego batonika (z podanych wyżej składników powinieneś uzyskać ok. 5 małych batoników):
Wartość energetyczna: 257 kcal
Białko: 13,5 g
Węglowodany: 12,5 g
Tłuszcz: 16,5 g
Źródło: Wskazówki jak przygotować w domu batoniki proteinowe oraz przykładowe przepisy
-1
( 7 )
11 maja 2016 13:14:37 przez fitboy
Skomentuj (0)
Dodaj do ulubionych
Podobne
zgłoś
Zobacz więcej
16
( 48 )
2019-07-25 17:32:34 przez fitgirl
Skomentuj (0)
Dodaj do ulubionych
Podobne
54
( 65 )
2019-07-25 17:32:32 przez fitgirl
Skomentuj (0)
Dodaj do ulubionych
Podobne
28
( 41 )
2019-07-25 17:32:29 przez fitgirl
Skomentuj (0)
Dodaj do ulubionych
Podobne
44
( 70 )
2019-07-25 17:32:27 przez fitgirl
Skomentuj (0)
Dodaj do ulubionych
Podobne