Pieczony łosoś w sosie koperkowo-cytrynowym
Składniki:
- filet z łososia
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 2 łyżki masła
- 1,5 szklanki bulionu z warzyw
- 1 łyżka mąki
- sok z 1,5 cytryny
- sól
- świeżo mielony pieprz
- koperek
Przygotowanie:
1. Łososia skropić sokiem z 1/2 cytryny, oliwą z oliwek oraz natrzeć solą i pieprzem.
2. Piec w temp. 200°C przez ok. 20 minut (należy sprawdzić czy mięso nie jest surowe w środku,
w razie potrzeby zostawić w piekarniku na dłużej).
3. Sos: w małym rondelku rozpuścić masło i rozprowadzić z mąką, następnie dolać bulion i od czasu
do czasu mieszając doprowadzić do wrzenia.
4. Do sosu dolać śmietanę, sok z 1 cytryny i wsypać pół kubka drobno posiekanego koperku, doprawić solą i pieprzem - wymieszać.
5. Upieczonego łososia polać sosem. Podawać z kawałkami cytryny.
Smacznego!
Źródło: Dietetyczny pieczony łosoś w sosie koperkowo-cytrynowym
-7
( 7 )
14 lutego 2016 08:50:57 przez fitgirl
Skomentuj (3)
Dodaj do ulubionych
Podobne
zgłoś
Zobacz więcej
16
( 48 )
2019-07-25 17:32:34 przez fitgirl
Skomentuj (0)
Dodaj do ulubionych
Podobne
54
( 65 )
2019-07-25 17:32:32 przez fitgirl
Skomentuj (0)
Dodaj do ulubionych
Podobne
28
( 41 )
2019-07-25 17:32:29 przez fitgirl
Skomentuj (0)
Dodaj do ulubionych
Podobne
44
( 70 )
2019-07-25 17:32:27 przez fitgirl
Skomentuj (0)
Dodaj do ulubionych
Podobne